torek, 19. april 2011

Pranje z bršljanom


Pred kratkim sem na naši delavnici kjer smo prikazovali kako se naredi milo, omenila, da je bršljanov čaj dober tudi za pranje perila. Sama ga uporabljam za ročno pranje občutljivih, pisanih tkanin in sem nad učinkom zelo navdušena. Za eno pranjeuporabim dve pesti bršljanovih listov, jih prelijem z vročo vodo in malo pokuham. Nato pripravek precedim in čaju dodam nekaj kapljic poljubnega eteričnega olja.

Za pranje pisanega spodnjega perila uporabim zelo vroč nerazredčen pripravek, za ostale občutljive tkanine, pa v vedro dodam toliko vode, da so oblačila lepo namočena.Namakam jih približno pol ure, nato pa sperem s čisto vodo in obesim.
Tokrat pa mi je Romana, udeleženka naše delavnice, postavila kar nekaj novih vprašanj, ki so zame postal nov izziv. Odločila sem se, da bom o svojih izkušnjah poročala postopoma.

Prvič sem belo perilo z bršljanovimi listi oprala v pralnem stroju. Nabrala sem 300 g bršljanovih listov, jih natlačila v najlonsko nogavico, dobro zavezala in dala v pralni stroj skupaj z belim perilom. V predalček za mehčalec pa sem dala merico alkoholnega kisa. In postopek pranja na 95 stopinj se je pričel.

Rezultat: po končanem pranju, je bilo perilo že takoj na dotik mehko in svetlo. Ostalo pa je nekaj madežev. Motilo me je, ker je imelo poseben vonj, ki ni bil niti prijeten niti neprijeten. Zato sem perilo takoj, ko sem ga obesila, nasprejala z pripravkom, ki si ga pripravljam za osvežitev prostora (en del alkohola, 9 delov vode in nekaj kapljic poljubnega eteričnega olja (sandalovina). Ko se je perilo posušilo, je bilo lepo mehko in tudi dišeče.

sobota, 9. april 2011

Doma narejeni piling za telo

Preizkusila sem naslednjo recepturo in se je super obnesla:
  • 1 žlica medu
  • 1 žica olivnega olja
  • 1 žlica soli ali sladkorja

Vse sestavine premešaš, tako da dobiš gladko zmes. Nežno vtreš v navlaženo kožo in spereš.