sreda, 29. junij 2011

Zanimiva vprašanja

Miša, udeleženka ene izmed naših delavnic o izdelovanju mila, nam je poslala zanimiva vprašanja, ki znajo zanimati tudi koga drugega.

Vprašanja:


Spomladi sem bila na delavnicah izdelave mila v Naklem in naravne kozmetike v Ljubljani. Imam sedaj vprašanje in sicer ali je za izdelavo tekočega pralnega mila nujno potreben boraks, ali je tudi brez te sestavine v redu, oz. je potrebno več sode bikarbone. Drugo vprašanje pa je ali se da izdelati milo iz milne osnove, zelenega čaja, sode bikarbone in morske soli. Če imate kakšne izkušnje in recept za to, vam bom hvaležna za odgovor. 


Odgovori:


1.Glede tekočega pralnega mila : Sama uporabljam milo kot tekoč pralni prašek brez dodatka BORAXA, včasih pa tudi sode. S takim pripravkom perem temno perilo, pa se mi lepo opere. Je pa res, da je perilo mehkejše, če dodam sodo. Kot je meni znano, naj bi BORAX služil za boljši učinek odstranjevanja madežev na perilu, zato njegova uporaba ni obvezna.


2. Milna osnova z dodatkom zelenega čaja, sode bikarbone in morske soli je čudovita kombinacija, ki se tudi močno peni. Kožo res temeljito očisti in jo naredi gladko. Imela pa sem občutek, da jo je nekoliko bolj izsušilo.
Moj recept: 100 g milne osnove in 4 jušne žlice močnega zelenega čaja (filter vrečko sem razdrla, tako da sem milu dodala tudi nekaj lističev čaja) sem 15 minut kuhala na vodni kopeli, da so se rezanci raztopili, nato pa sem dodala 5 kapljic eteričnega olja zeleni čaj, zravnano čajno žličko sode bikarbone, zmes dobro premešala, na koncu pa dodala še zravnano žličko soli iz piranskoih solin. Zmes sem zopet dobr o premešala  in jo takoj dala v model.