sobota, 25. februar 2012

Prikaz izdelave mila v biodinamičnem društvu Ajda Sostro

Tudi tokrat smo se z veseljem odzvali povabilu odličnega biodinamičnega društva Ajda Sostro in pripravili prikaz izdelave naravnega mila, izdelanega po hladnem postopku. Zelo smo se veselili vnovičnega druženja, saj nam društvo Ajda velikokrat priskoči na pomoč z različnimi nasveti in biodinamičnimi rastlinami, ki jih potrebujemo za naše izdelke. Začeli smo tam, kjer je najbolje začeti. Na začetku. :)


Najprej smo pogledali, kakšna je razlika med ročno izdelanimi naravnimi mili po hladnem postopku ter glicerinskimi in industrijskimi, potem smo se malo sprehodili po zgodovini izdelovanja mil, nato pa smo pričeli s praktičnim prikazom. Pregledali smo sestavine, ki jih potrebujemo in kako jih pravilno zmešamo po receptu za milno osnovo. Nato pa je sledil še prikaz izdelkov, ki jih lahko izdelamo iz milne osnove: od šampona, tekočega mila, sredstva za zatiranje uši v vrtu, pralnega praška in še in še.


Predavanja se je udeležilo okoli 70 ljudi, kar nam je bilo v veliko čast. Hvala Ajda Sostro in vsem čudovitim ljudem, ki delujejo znotraj njega.







četrtek, 23. februar 2012

Utrinki iz turneje: Bled, Vojsko in Oplotnica

Nadaljevanje turneje je bilo malo ovirano zaradi snega, ki nam je veselo ponagajal (dve predavanji sta tako odpadli). Ampak pomlad in topli dnevi se neizogibno bližajo, tako da so se tudi razmere na cestah toliko poboljšale, da smo lahko nadaljevali našo pot.

Prvo predavanje je bilo na Bledu.



"Prijetno predavanje in veliko koristnih informacij. Polne novih idej odhajamo domov in v akcijo."

Kmečke žene iz Gorij in Bleda ter Kuhinjska zadruga Gozd Bled






Naslednje predavanje je bilo 18.02.2012 v Vojskem. Kljub zelo naporni poti in skromni udeležbi, je bil trud poplačan s prečudovitim razgledom, ki ga je nudila oddaljena vas Vojsko.

Udeleženke so bile zelo zadovoljne, napisale so sledeče:





" Delavnica nam je bila zelo všeč, izvedele smo veliko novega in smo zelo zadovoljne. Hvala lepa!"





Dva dni kasneje nas je pot popeljala na Štajersko, v vas Oplotnico. Obiskovalke pravijo:

 

 "Za predavanje gospe Irene Regovec v Oplotnici dne 20.2.2012 udeleženke soglasno ocenjujemo, da je bilo zelo nazorno in praktično predstavljeno, zato smo vse udeleženke zaključile, da predavanje ocenimo z odlično!"

Društvo kmetic Oplotnica

petek, 3. februar 2012

Vseslovenska turneja Kupala

Novo leto, nova spoznanja in znanja, prijateljstva... Kratki dnevi in dolge noči. Primerni ravno za prijetno druženje in skupno ustvarjanje. Zato smo za mesec februar in marec pripravili vseslovensko turnejo po Društvih podeželskih žena in deklet, kjer delimo svoja znanja in skupaj ustvarjamo iz milne osnove Kupala. Turnejo smo otvorili v četrtek v Žetalah, nadaljujemo pa v Podkumu. Delavnice vodi Irena. In kakšni so odzivi?

"Na predstavitvi o izdelavi naravnega mila nam je gospa zelo nazorno prikazala ves potek. Zelo smo bile navdušene in mislimo, da bomo pridobljeno znanje zelo koristno uporabljale v korist družinskih članov in prijateljev. Ob tem smo jo povprašale in izvedele še marsikaj zanimivega in koristnega o raznih gospodinjskih opravilih kot je pranje perila, nega lasišča itd.  Za vse se lepo zahvaljujemo in vam želimo veliko uspeha pri nadaljnjem delu."                  
                                                             Aktiv podeželskih žena iz Žetal